Bilde av utsiden av et næringsmiddelindustribygg med solceller

November 11, 2022

Tradisjonsrike bakverk i toppmoderne produksjonsbygg

Etter over 35 år på Damsgård har Baker Brun flyttet inn i et nytt, toppmoderne industribakeri på Esphaugen. Der dufter det godt av tradisjonsrikt bakverk.

Skillingsboller, langebrød, "Hvite damer" og en mengde andre velduftende bakverk skal finne veien ut av dørene på det nye bakeriet.

–      Baker Brun har holdt til på Damsgård siden 1986, og trengte nå et større og mer moderne og strømlinjeformet bygg, sier Bjarne Lund i Baker Brun.

–      I den forbindelse kom vi i kontakt med Svalinn, som har vært totalentreprenør i dette nybygget på Esphaugen, forteller han.

I 2022 sto bygget ferdig, og bakeriet er nå i full gang med produksjon og drift i lokalene.

Produksjonslokaler Baker Brun
Slik bygger vi bærekraftige bygg

Tett samarbeid

Etter å ha produsert utallige bakverk oppgjennom årene, var det på tide å utvikle et nybygg som kunne ivareta bakeriets moderne behov.

Prosjektleder i Svalinn, Michael Østblom, forteller at de sammen har kommet frem til løsningene i det nye bakeriet.

Under bygging.
Fv. Julie Marie Stenrød, Stig Kobbeltvedt & Michael Østblom

–      Bygget er designet sammen med kunden, ut fra ønskede parametre og behov. Det har vært en nøye prosess for å komme frem til det optimale resultatet, sier han.

Det har vært et viktig samarbeid om de fleste aspektene ved bygget, og Baker Brun har vært tett involvert i prosessen og utforming av løsninger på sine behov.

–      Vi leverte fra oss en spesifikasjon på hva vi ønsket, og så har vi sammen kommet frem til dette bygget, og tilpasset oss og spilt hverandre gode, sier Lund.

–      Vi har diskutert alt fra tekniske løsninger, plasseringer, valg av materialer og standard på de materialene vi skal ha i bygget, forteller han.

Det er nemlig lagt mye tanke i byggets funksjoner og utforming. Det er spesielt viktig i matvareindustrien, fordi det er mange hensyn å ta når det kommer til hygiene og effektivitet.

–      Når man bygger produksjonsbygg for matvarer er hygiene førsteprioritet, forteller Østblom. – man må ha gode hygieniske prinsipper og renhold. Det betyr minst mulig skittsamlende overflater, og 45 grader skrå kanter på benker, slik at de skal være lette å vaske. Det er mye utstyr på et lite areal, med mange funksjoner.

Tørrlager

Fornøyd med resultat

Baker Brun har nå hatt noen måneder i det nybyggede bakeriet, og Bjarne Lund forteller at de er stolte over resultatet.

–     Det vi er mest stolt av i dette bygget er jo flyten i bygget, men og innslipp av naturlig dagslys. Det er naturlig lys inn i alle ender av bygget, gjennom store flotte vinduer, sier han.

Om samarbeidet med Svalinn er han også godt fornøyd.

–      Kompetansen til Svalinn er jo høy, og de har lang erfaring med næringsmiddelbygg. Det har vi virkelig sett resultater av her. Folkene i Svalinn var veldig kjekke å jobbe med, de var løsningsorienterte, og stilte veldig høye krav til seg selv.

Prosjektleder Østblom synes også det har vært et spennende prosjekt.

– Det har vært et veldig godt samarbeid, og vi har fått gode, positive tilbakemeldinger, sier han.