Pelagia sin fabrikk og sitt nye fryselager fra Svalinn i flotte omgivelser på Træna.

March 17, 2021

Slik beholdes kvaliteten på fisken hos Pelagia Træna

Da Pelagia skulle utvide fryselageret sitt på Træna var de svært opptatt av å finne løsninger som kunne sikre effektiv innfrysning og god intern logistikk. Svalinn var hovedentreprenør på prosjektet og leverte blant annet et stort nytt fryselager og to frysetunneler.

-      På det meste håndterer vi nesten 700 tonn fisk hver dag, noe som krever gode løsninger som kan sikre rask innfrysning. Ved hjelp av frysetunneler beholder vi kvaliteten på fisken som skal ut til kundene våre, sier CTO hos Pelagia AS, Arnt-Ove B. Kolås.

Pelagia AS er en av verdens største produsent av pelagiske fiskeprodukter til konsum, og en viktig leverandør av essensielle ingredienser i all slags fiske- og dyrefor. Pelagia har 28 avdelinger i Norge, Storbritannia, Irland, Danmark og Ukraina, og leverer til store selskaper som Orkla og Stabburet.

Grunnarbeid for det nye fryselageret til Pelagia Træna

Dobling i fryselagerkapasitet

Svalinn var totalentreprenør på prosjektet på Træna og leverte, i tillegg til oppføring av bygget, alt av betong, stål, elementer og tak. De bygget også blant annet el-rom, maskinrom, transportgang og frysetunneler. En frysetunnel er en spesialisert fryser som er i stand til å fryse eller avkjøle store volum på en effektiv måte.

Vifter og fordampere i en av
frysetunnelene på Træna

-      Frysetunnelene brukes til å raskt fryse inn fisk ved at vi blåser kald luft over ferdig innpakket produkt. På Træna har vi fått installert to tunneler som rommer omtrent 90 tonn hver, noe som har medført en betydelig økning i vår innfrysningskapasiteten, sier Kolås. 

En frysetunnel er i prinsippet en vindtunnel, drevet av kraftige vifter hvor luften presses gjennom store fordampere som gjør at den blir kjølt ned. I utgangspunktet kan en frysetunnel bygges hvor som helst, men jo større temperaturforskjeller det er på hver side av konstruksjonen, jo større belastning får den.

-      På Træna er faktisk tunnelene plassert inne på fryselageret for å gjøre de enda mer effektive. Dette er det andre prosjektet vi har hatt sammen med Svalinn hvor vi har bygget tunneler av denne typen, og det fungerer utmerket. For oss er det viktig at innfrysningen skjer raskt slik at den gode kvaliteten blir bevart.

Svalinn sine frysetunneler er fleksible og kan justeres i lengde, høyde og tilleggsprodukter for å oppfylle kundens spesifikke behov.

Les mer om frysetunnel!

Økt fleksibilitet

Avdelingen på Træna er lokalisert 50 km utenfor kysten av Norge, og utvidelsen på 2000 kvm har gitt Pelagia en økning i kapasitet, men også mer fleksibilitet når det kommer til leveranse og plassutnyttelse.

-      Nord-Norge er viktig for Pelagia, og Træna er kanskje spesielt viktig for oss gitt nærheten til flere viktige fiskefelt. Nå har vi økt fryselagerkapasiteten med 3400 palleplasser som gir mer fleksibilitet når det kommer til produksjon, salg og hvor fort vi kan levere ønskede varer. Utvidelsen har også ført til at vi har fått et nytt reolsystem som gjør at vi får god utnyttelse av bygget.

Avdelingen på Træna er lokalisert 50 km utenfor kysten av Norge. Træna er et av Norges eldste fiskevær,
samt hjemmet til en av de mest unike festivalene i verden, Trænafestivalen.

Nybygget som ble ferdigstilt i oktober 2020 og nå står vegg-i-vegg med eksisterende bygg, ble bygget under strenge korona-restriksjoner.  

-      Til tross for restriksjoner, karantene og innreisenekt ble leveransen fra Svalinn gjennomført i henhold til både tid og budsjett. De brettet opp armene og stod på gjennom hele prosjektet, og hadde full fokus på koordinering og god fremdrift. All hyllest til Svalinn sin prosjektorganisasjon og alle underleverandører, avslutter Kolås.

Her kan vi se det nye fryselageret til høyre i bildet, som har økt kapasiteten til Pelagia Træna med 3400 palleplasser.