Fv: Anabela Morais & Charlotte Andersen

November 9, 2021

Oppfordrer kvinner til å gi byggebransjen en sjanse

Byggebransjen har i alle år vært mannsdominert. Slik er det fortsatt, men nye tall viser at antall kvinnelige søkere til bygg- og anleggslinjen har doblet seg de siste ni årene. Bli kjent med to av våre kvinnelige ansatte i Svalinn!

Siden 2019 har Svalinn doblet antall kvinnelige ansatte fra tre til seks, hvor flere har fått lederstillinger i selskapet.

Fv: Charlotte Andersen & Anabela Morais

-       Det siste jeg skulle bli var ingeniør, da jeg tenkte at det ikke var en studieretning for meg. Da jeg studerte i USA fikk jeg muligheten til å utforske flere linjer samtidig, og fant ut at ingeniørutdanningen virket interessant og appellerte til meg. Jeg stortrives i yrket og har aldri angret på valget mitt, sier prosjektingeniør i Svalinn, Charlotte Andersen.

I jobben som designer har hun varierte arbeidsoppgaver, alt fra å visualisere et bygg i 3D ut ifra kundens idé, til å lage arbeidstegninger som fører til et ferdig bygg.

Manglende informasjon

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at antall kvinner som søker til bygg- og anleggslinjen har økt fra 4 til 8 prosent siden 2012. Dette syns vi er Svalinn er bra, men langt fra bra nok.

-       Min teori er at bransjen i mange år har lidd av mangel på synliggjøring og informasjon utad. Mange har nok fortsatt også en gammeldags tankegang og vet ikke om hvor mange muligheter som finnes i bransjen. Det at vi nå har bedre tilgang til informasjon, og kan oppsøke det selv, tror jeg har ført til at flere i større grad vet mer om bransjen. Dette tenker jeg er positivt, sier Andersen.

Sammen med kollega Anabela Morais ble hun headhuntet til Svalinn for omtrent etogethalvt år siden.

-       Til daglig merker jeg ikke mye til at det er overtall med menn på jobb, selv om jeg er fullt klar over at det er det. Ingeniørutdanningen var noe som tidlig appellerte til meg da jeg likte både disiplinen, de mange mulighetene, samt fleksibiliteten. I tillegg vil byggebransjen alltid bestå og være ettertraktet, sier Morais.

Fleksibelt og mange muligheter

Morais er opprinnelig fra Portugal, men flyttet til Norge i 2011. Hun er utdannet sivilingeniør, har lang erfaring som prosjektleder og har overordnet ansvar for prosjektering, digitalisering og R&D innen totalentreprise i Svalinn.

-       Jeg synes Svalinn var et solid og spennende selskap med gode utviklingsmuligheter, samtidig som jeg ønsket nye utfordringer. Jeg jobber med både prosjektering og salg, og jeg stortrives med den varierte arbeidshverdagen. Vi har også utrolig mange spennende prosjekter, sier Morais.

De to kvinnene jobbet tidligere sammen i et annet selskap, og da Morais begynte i Svalinn tok det ikke lang tid før Andersen fulgte etter.

-       Anabela snakket mye om den nye jobben. Det virket som en spennende arbeidsplass i utvikling med mye å tilby, så da jeg fikk muligheten hos Svalinn var det ikke tvil. I Svalinn har vi et veldig godt arbeidsmiljø, og vi har blitt godt ivaretatt. Ingen dager eller prosjekter er like, og vi blir hele tiden utfordret internt til å prøve nye ting slik at vi henger med i teknologiens verden. Det setter jeg pris på, sier Andersen.

Karriere hos Svalinn

Opptatt av mangfold

Svalinn Group består i dag av nærmest 150 ansatte fordelt mellom Norge og Sverige. I fremtidige stillingsutlysninger oppfordrer vi kvinner til å søke, da vi ønsker flere dyktige, kvinnelige kollegaer.

-       I Svalinn Group er vi selvsagt opptatt av mangfold. Målet er at vi skal ha god variasjon i både kjønn, alder, nasjonalitet, kompetanse og erfaring. Vi er overbevist om at dette skaper et godt og spennende arbeidsmiljø. Det er gledelig at flere kvinner nå velger å søke seg til byggebransjen, sier marked- og kommunikasjonsansvarlig i Svalinn Group, Marius Teige.

Han håper at bransjen holder på det gode momentet, og jobber for at økningen av kvinnelige søkere fortsetter.

Les mer om Svalinn